KLEIN- BRITTANIE

mei 2022

Opsomming

Klein Brittannie is een poging antwoord te geven op de vraag die me ontelbare keren gesteld is: waarom stemden de Britten in 2016 in ‘s hemelsnaam voor Brexit. Het antwoord ligt, zoals praktisch alles in het VK, in het verleden, in de sociale tegenstellingen en in een niet aflatende hang naar nostalgie. De Britse eilanden zijn nog steeds groots in veel opzichten, kunst en cultuur, humor en zelfspot, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, koninklijke pracht en praal. Het is nog steeds een gemoedelijk land waarvan de inwoners ‘prettig onverschillig naast elkaar leven’ (Volgens the Guardian misschien wel de hoogste vorm van beschaving). Maar uittreding was niet het beloofde begin naar een groter, global Britain. Brexit maakte Brittannie juist kleiner. Het legde de lont onder rusteloze regio’s als Schotland en Noord-Ierland die het bestaan van het VK zelf bedreigen.

Recensies

‘In Klein Brittannie schrijft Lia van Bekhoven (69) met veel zwier maar zonder genade over het armlastige land waar ze al vijfenveertig jaar woont….Lia van Bekhoven mag in de inleiding van haar boek dan wel minnetjes doen over haar journalistieke kwaliteiten, ze is een raspaard, een geboren raconteur’. - De Morgen.

‘Op de haar eigen humoristische en zichzelf nooit ontziende manier weet de VK-correspondente in Klein Brittannie het eiland in al zijn lagen te ontleden: die zelfspot heeft ze wellicht overgenomen van de Britten…..Van Bekhoven weet zoveel, heeft zoveel ervaring dat ze in korte observaties met grote stelligheid de eigenschappen van de Britten opsomt…Je ziet dat van Bekhoven ook zelf heel veel plezier moet hebben beleefd aan het schrijven van deze uitnodigende bundel’ - NRC Handelsblad.

‘Lia van Bekhoven is een lust om naar te luisteren en nu ook om te lezen. Klein Brittannie is een verrassend en veelzijdig portret van haar thuisland. In dit boek zalft en slaat ze. Zo prijst ze de Britse humor en cultuur, de openheid en verdraagzaamheid van de Britten, hun vermogen tot zelfrelativering. Maar tegelijkertijd ergert ze zich aan hun vasthouden aan tradities en hun hang naar het verleden, aan hoe ze aan politiek doen, aan de enorme sociale tegenstellingen en aan de manier waarop Brexit er is gekomen en het land heeft teruggeworpen tot Klein Brittannie’ - De Zondag.

‘Als je het boek leest, beklijft al gauw de vraag waarom Van Bekhoven toch de voorkeur heeft voor radio en televisie in plaats van de geschreven pers, want ze heeft een opmerkelijk scherpe en grappige pen, met bijzonder veel oog voor detail’.- VillaMedia, website over journalistiek

IN LONDEN

Negen wandelingen

Londen is niet alleen de hoofdstad van het VK, maar de hoofdstad van de wereld. Het is het centrum van oude en grensverleggende, hedendaagse kunst, van traditionele upper class en mondiale geldhandel.

Londen is makkelijk te bereiken maar moeilijk te begrijpen. Deze gids is een persoonlijke rondleiding langs parken, markten, theaters en immigrantenwijken, met veel achtergrondinformatie en anekdotes.

In Londen is niet langer verkrijgbaar.

LAND VAN DE GESPLETEN GOD

Noord- lerend en de troubles

Het vredesakkoord van 1998 was een triomf van politieke wil en moed. Wat eraan voorafging was een mini burgeroorlog die dertig jaar geduurd had, drieduizend levens had gekost en even onoplosbaar leek als het conflict in het midden-oosten. Over hoe de vrede toch kon uitbreken sprak ik met kopstukken die ik al jaren gevolgd en gesproken had (Martin McGuinness en Gerry Adams van de IRA, dominee Ian Paisley) met filmregisseur Neil Jordan en acteur Liam Neeson, met daders van bomaanslagen en met de nabestaanden van de slachtoffers die ze maakten.

Land van de gespleten God is niet meer verkrijgbaar.

MAMA GAAT UIT DANSEN

Het erfgoed van Diana, prinses van Wales

Het zegt alles wat je moet weten over het fenomeen Diana, dat de meeste Britten van boven de veertig nog precies weten waar ze waren op 31 augustus 1997 toen ze hoorden dat de vroegere prinses van Wales was omgekomen in een auto-ongeluk. De dood van de meest gefotografeerde persoon van de laatste kwarteeuw zette het land op zijn kop. Het leek zelfs de bijl te zetten aan de wortels van het koningshuis toen de Windsors weigerden zich te laten meesleuren door de geëmotioneerde massa’s die een week liepen te snotteren om de dood van een vrouw die ze niet persoonlijk kenden. Er is geen onderwerp waarover ik meer gepraat en geschreven heb dan over het wel en wee van de Britse royals, de onderlinge dysfunctionele familierelaties, de gedoemde pogingen tot modernisering en hun symbiotische verhouding met de Britse pers.

Mama gaat uit dansen is niet langer verkrijgbaar.